Doğum

Doğumun Yaklaştığının Belirtileri

Doğumun Yaklaştığının Belirtileri

Her anne adayı gebelik sürecinin son aylarında doğum belirtilerinin ne zaman ve ne şekilde başlayacağını merak eder. Özellikle son haftalarda yaşanan birçok sancı gibi durumlar doğum stresini arttırır.

9 aydır devam eden doğumun yaklaştığının belirtileri son haftalarda yavaş yavaş kendini belli etmeye başlar. Bebek dünyaya gelmeye hazır olduğunda vücut doğum belirtileri ile bunu belli etmeye başlar. Genellikle günlük sancılar doğum belirtisi olarak algılanabiliyor. Bu yüzden her belirti doğumu işaret etmeyebilir.

Son derece stresli bir süreç olan gebeliğin son haftalarında doğum belirtilerini iyi ayırt etmek gerekir. Doğumun başladığına yönelik belirtiler anlaşıldığı gibi hemen gerekli müdahaleler yapılmalı, anne adayı doğuma hemen alınmalıdır.

  • Bebeğin İnme ve Yerleşmesi:

Doğum sürecinin başlayabilmesi için inme ve yerleşme işlemi olmalıdır. Ortalama 15-20 gün içinde bebeğin leğen kemiği bölgesine gelmesi olarak nitelendirilebilir. İlk doğumlarda kolayca fark edilebilecek bir belirti olurken ikinci gebelikte doğum belirtileri olarak fark edilmeyebilir. Bu işlem gerçekleşince anne adayının leğen kemiği bölgesinde ve makatta basınç hissi oluşur.

  • Enerji ve Ruh Hali Değişimleri:

Gebelik süreci anne adayı açısından her süreçte ruh hali değişimleri ve enerji değişimlerinin yaşandığı bir süreçtir. Ancak doğumun son ayında anne adaylarında doğum yapmaya hazırlık sürecinde bazı enerji değişimleri olur. Genellikle anne adayları kendini daha yorgun ve bitkin hissetmeye başlar. Bazı durumlarda ise enerji patlaması olarak da ortaya çıkabilir.

  • Kilo Alımında Yavaşlama ve Kilo Kaybı Başlangıcı:

Anne adaylarında doğumun yaklaşmasında haberci olan durumlardan biri de kilo alımının yavaşlaması ve durmasıdır. Ayrıca bazı anne adaylarında kilo kaybı bile yaşanabilir. Bu durum genellikle dokuzuncu ay içinde yaşanır.  Bazı anne adaylarında doğuma çok yakın bir zamanda çok düşük olsa da kilo kaybı olabilir.

  • Pembe ve Kanlı Akıntı:

Anne adaylarında doğumun yaklaştığını ortaya koyan unsurlardan biri de pembe ve kanlı akıntılardır. Bu akıntılar doğuma 24 saat kala rahim ağzındaki kılcal damarların çatlamaya başlaması üzerine görülür. Anne adaylarında bu kanama 2-3 gün kala da görülebilir.  Erken gelen kanamalarda anne adayının akıntı ve sancı şiddetlerinin artma durumunu da kontrol etmesi gerekebilir. Çünkü yalancı bir kanam olabilir.

  • Sümüksü Tıkacın Yok Olması:

Gebelik döneminde anne adaylarının rahim ağzında sümüksü yapıda bir tıkaç yer alır. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte bu yapı rahim ağzında yok olur. Anne adaylarına bu yapı doğum başladığı anda vajinadan dışarı çıkabilir.

  • Şiddetli Braxton Hicks Kasılması:

Bu kasılmalar ortalama 20 hafta sonunda başlayacaktır. Bebek doğmaya hazır hale geldiği anda başlar. Bu sancılar sahte doğum sancısı olarak görülür ve doğum provası olarak nitelendirilir. Rahim bölgesinde genişleme oluşarak bebeğin doğması adına bir ön hazırlık süreci olarak değerlendirilebilir. Çok fazla sancı olmasa da kasılmalar 30 saniye ile 2 dakika arasında sürebilir. Gebeliğin son ayında bu sancılar daha sık hale gelir ve şiddeti de artar.

Doğum belirtileri ne zaman başlar?

Gebelik süreci 9 ay 10 gün olarak biliniyor ve bu süre 40 haftaya denk geliyor. Bebekler büyüdükçe anne adayının diyaframına daha fazla baskı oluşturur. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte  bebek doğum kanalına doğru yol alır ve diyaframa yaptığı baskı da azalır. Anne adayı doğum yaklaştıkça nefes alma konusunda biraz daha rahatlar.

Doğumun yaklaşmasıyla birlikte doğum belirtileri de başlar. Doğum belirtileri son ayda başlar.  Normal doğum belirtiler arasında en yaygın durumlar arasında olan Braxton Hicks kasılmaları 35 hafta içinde daha sıklaşacaktır.

33 haftada doğum belirtileri başlayabilir. Doğum belirtilerinin başlama zamanı kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bazı anne adaylarında daha erken başlarken bazı anne adaylarında ise daha geç ortaya çıkabilir. Ayrıca doğum belirtilerinin şiddeti de kişiye göre değişiklik gösterecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu