Hamilelikte Nefes Darlığı Neden Olur?
Gebelikte nefes darlığının temel sebebi, rahmin büyümesi ile birlikte karın ve göğüs boşluklarını birbirinden ayıran diyafram kasına baskı yapması, onu yukarıya doğru itmesidir. Bu durum solunum için anne adayının daha fazla çaba göstermesine yol açar.
Ayrıca hamilelik boyunca anne adayının normal zamanlara oranla daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Anne adayı kendisini bu duruma adapte edebilmek ve oksijen ihtiyacını karşılayabilmek için daha hızlı ve sık nefes almaya başlar. Hormonlarda yaşanan yükselmeler ( özellikle progesteron hormonunda yaşanan yükselme ) direkt olarak akciğeri etkiler. Ayrıca yükselme beyindeki solunum merkezini uyarır. Bu da her 1 dakikada alınan nefes sayısının artmasına sebep olur.
Kimi zaman fazla kilo alımı, anne adayının astım gibi solunum hastalıklarının bulunması, çoğul gebelikler ve demir eksikliği de gebelikte nefes darlığına yol açabilir.
Gebelikte Nefes Darlığını Azaltmak için Öneriler
- Demir eksikliğini gidermek için demir açısından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz.
- Bol bol su tüketerek vücudun su kaybetmesini önleyebilirsiniz.
- Bol ve rahat kıyafetler giyerek nefes darlığı etkilerini minimuma indirebilirsiniz.
- Sık sık nefes egzersizleri yaparak vücudunuza daha fazla oksijen gitmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Gebe kalmayı düşündüğünüz andan itibaren yürüyüş yaparak, genel kondisyonunuzu ve akciğer kapasitenizi artırabilirsiniz. Gebeliğin ilk 3 ayında yapılan yürüyüşler özellikle nefes darlığının daha sık görüldüğü, son 3 ayı daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
- Eğer sigara içiyorsanız sigarayı bırakmalı ve sigara içilen ortamlardan uzak kalmalısınız.
Hamilelikte Nefes Darlığı Bebek için Zararlı mıdır?
Anne adayı kimi zaman merdiven çıkarken, kimi zaman herhangi bir fiziksel aktivitede bir anda nefes nefese kalabilir. Sık sık nefes darlığı yaşayabilir. Ancak bu durum bebek için zararsız bir durumdur. Bebek kendisi için gerekli olan oksijeni plasentasından yeterli miktarda sağlar.
Eğer gebelik öncesinde bildiğiniz bir solunum probleminiz varsa ya da nefes darlığı ile birlikte şiddetli çarpıntı, göğüs ağrısı, el ve ayaklarda uyuşma gibi ek problemler yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza muayene olarak onun görüşünü almanızı öneririm.
Sağlıkla kalın…