Hamilelikte tansiyon neden düşer ve ne yapılmalıdır? Bebek için tehlikeli mi?
Hamilelikte tansiyon neden düşer ve ne yapılmalıdır? Bebek için tehlikeli mi?
Hamileliğin ikinci trimesterından itibaren olabilir veya ilk trimesterda da olabilir.
Ama genelde son trimesterda, son haftalarda, bazen anne adaylarının aniden tansiyonu düşebilir ve bu durumda işte ne olur, halsizlik olur, işte çarpıntı olur, bayılma hissi olur hatta bazen kusma bile olabilir refleks olarak, genellikle bir bakarız ki tansiyon düşmüş.
O tür durumlarda refleks olarak hemen bir tansiyon ölçülür. Tabii ki bu klasiktir bizim için, Türk insanı için, bir mini check-up tır tansiyon ölçümü.
Peki bu nasıl etki ediyor? Sol yanına yatırılınca, vücudunun geri kalanından kana dönen, pardon, kalbe dönen kan miktarı artıyor. Çünkü vena kava dediğimiz ana toplardamar, vücudun alt yarısından o kanı toplayıp, kirli kan, venöz kan, onu kalbe götüren ve böylece kalp atımına katılacak olan kan miktarı o sayede artmış oluyor.
Yani normalde alt ekstremitelerde göllenen ve hiçbir işe yaramayan kanı biz sisteme veriyoruz. Sisteme verdiğimiz zaman o zaman ne oluyor?
Tansiyon düşüklüğü ortaya çıkma nedeni, plasenta ön plandadır bebeğe daha fazla kan götürmek için, tansiyonlar genelde hamileliklerde eğer bir patoloji yoksa, preeklampsi başlangıcı veya preeklampsi gibi, düşme eğilimindedir.
Son haftalarda tabi çıkabilir, o ayrı bir konu da.
Ne yapıyoruz o zaman, tabii ki efektif olan, yani kalbin pompalama kapasitesine ekstradan katkısı olacak olan kanı sisteme tekrar geri vermiş oluyoruz, yani bacaklardan, bacaklarda göllenen, alt ekstremitelerde göllenen kanı, kalbe döndürmüş oluyoruz. Böylece kalp daha fazla miktarda kan pompalamış oluyor ve plasentaya gerekli olan kanı verdikten sonra, beyne gidecek olan kan miktarı da böylece artmış oluyor ve belirtiler genelde hızlı bir şekilde ortadan kalkmış oluyor.
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde çok olağan olarak karşımıza çıkan düşük tansiyonun en önemli sebebi değişen hormon seviyelerine bağlı damar düz kaslarındaki gevşemedir.
Hamilelikte tansiyon düşmesi genelde ciddi sağlık sorununa neden olmaz ve kolaylıkla tedavi edilebilirken nadiren çok düşük olan tansiyon rahatsızlık veren yakınmalara yol açabilir.
Aslında genel itibariyle tansiyon düşüklüğü çok belirti vermez, fakat tansiyon düşüşünü derinleştirebilecek çok yorulma, enfeksiyonlar, uzun süreli yatma, az sıvı alımı, yetersiz beslenme, kansızlık, kanama, kalp hastalıkları, alerjiler gibi bazı durumlar ve bazı ilaçlar baş dönmesi, bulantı hissi, göz kararması, baygınlık hissi belirtilerini ortaya çıkarabilirler. Bu şikayetlere nadiren hızlı nefes alıp verme, bulanık görme, kronik yorgunluk hali gibi şikayetler de eklenebilir.
Riski var mıdır ve bebek üzerinde olumsuz etkileri nelerdir?
Anne ve bebek açısından ciddi bir duruma neden olmayan tansiyon düşüklüğünün en önemli ama çok az görülen riski ani tansiyon düşüklüklerinde göz kararmasıyla birlikte bayılma ve düşmeye bağlı yaralanmalardır.
Tedavisi için ne yapılır?
Tansiyon düşüklüğü yaşayan hamile kadınların biraz daha kendilerine dikkat edip yavaş hareket etmeleri önemlidir. Baygınlık hissi geldiğinde oturmak ya da sol yana dönük yatmak kalbe giden kan akımını arttırarak yararlı olur.
Vücutta artan kan miktarı ile özellikle 14. haftalardan sonra kendiliğinden düzelecek olan tansiyon düşüklüğü için düzenli bir ilaç tedavisine ihtiyaç yoktur. Yeteri kadar sıvı alımı, istirahat, alınan tuz miktarını bir miktar arttırmak ilk yapılacaklar arasındadır, nadiren serum takılması da gerekebilir.
Altta yatan ek bir patoloji yok ise tansiyon düşüklüğü anne adayı ve bebek açısından bir sorun yaratmayacak geçici bir durumdur.