Bebek

Bebeklerde İsilik

Bebeklerde isiliğin neden ve nasılına değinmeden önce isiliğin ne anlama geldiğinin iyice anlaşılması gerekmektedir. İsilik, sıklıkla yüksek sıcaklıklı ve nemli havalarda ter bezlerinin tıkanmasıyla oluşan bir cilt hastalığıdır. Yeni doğan bebeklerde özellikle 0-12 ay arası hassas dönemlerinde ter bezleri henüz yeterli gelişmeyi göstermemiş olduğundan yaygın bir şekilde görülmektedir.

İsiliğin olağan belirtileri arasında küçük, kırmızı-pembe, içi sıvıyla dolu veya kabartı veyara şeklinde görülen kızarık bölgeler yer alır. İsilik sürekli kaşıntıya ve bundan dolayı bebeklerde yanmalara, ağrıya ve bazen ağlamaya yol açabilir. Bebeklerde isiliğin oluşumu genel açıdan boyun, omuz ve göğüs hizalarında meydana gelir.

İsiliğin üç farklı türü bulunmaktadır. Birincisi Miliaria Kristalina olarak adlandırılan hafif olanıdır. evde kolay önlemlerle kendi kendine kolayca iyileşir. İkincisi Miliaria Rubra (Isırgın) olarak adlandırılan derinin en dış tabakası olan endodermisin altındaki ter bezlerinin tıkanmasıyla oluşur. Yeni doğan bebeklerin birinci veya üçüncü haftalarında oluşumu gözlenebilir. İrinli deri kabarcıkları gözlenebildiği için bir hekime başvurmakta fayda vardır. Üçüncü tür ise Miliaria Profunda olarak adlandırılan en az rastlanan isilik türüdür. Derinin orta tabakasında meydana gelir. Büyük şişlik yara ve iltihaplarla kendini belli eder. İltihaplı isilik gibi türler pediatri doktorları tarafından reçete edilen ilaçlarla tedavi edilir.

İsilik belirtileri nelerdir?

İsiliğin genel belirtileri şu şekildedir:

  • Küçüklü büyüklü boyutlarda ve bebeğin genel itibariyle boyun, omuz ve göğüs hizalarında görülen ufak kırmızı-pembe kızarıklıklar,
  • Lekeler, iltihaplı-irinli şiş sivilcemsi dokular,
  • Aşırı düzeyde kaşıntı hissi,
  • İğne batma hissi ve deride hasarlı yara görüntüleri,
  • Dokunulmaya karşı aşırı hassasiyet ve acı,
  • Gergin kırmızı su toplamış gibi görünen yamalar

Bebeklerde isilik neden meydana gelmektedir?

Havaların çok sıcak veya nemli olması, bebeklerin çok fazla kat kat giydirilmesi, aşırı terlemeye yol açabilecek fiziksel aktivitelerin yaptırımı, kalın battaniyeyle örtme, soba, elektrikli ısıtıcı gibi bebeğin alışkın olmadığı derecede ısınan araç ve aletlerin yanında oturulması, bebeğin uzun süre yatırılması ve hava almaması, bebeğin bedenine çok dar gelen, sadece sentetik olup pamuğu hiç olmayan kıyafetlerin hassas ciltle sürekli teması ve sürtünmesi, yoğun bebe yağları, losyonları, boya ve parfüm içeren kimyasal içeriği kötü ürünlerin sık ve sürekli kullanımı, tozlu ve kirli ortamlar yüzünden oluşan cilt enfeksiyonları, cilt hassasiyeti yaratan ilaçlar isiliği meydana getiren temel etmenler ve durumlardır.

Bebeklerde isilik nasıl tedavi edilir ve nasıl geçer?

İsiliğin tedavisi için bir hekime başvurduğunuzda isiliği gözlemleyerek kolayca anlayabilmektedir. Bu olayın tedavi türünde doktor bebeğin omuz, boyun, göğüs bölgelerindeki komplikasyonları giderebilmek için isiliğin görüldüğü bölgede uygulaması kolay ve hassas olan kremsi yapıda ilaçları reçete edebilir. Genel olarak kaşıntının rahatlaması için “kalamin losyonu” verilmektedir. Oluşan kabarcıkların kolayca sönebilmesi ve yeni kabarcıkların önlenebilmesi adına “susuz lanolin” verilebilmektedir. Çok ciddi vakalarda doktor muayenesinden sonra “lokal steroid” tedavisi uygulanabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu