Hamilelikte Kramp
Hamilelik başladıktan sonra özellikle geceleri bacak krampları hemen her gebenin yaşadığı bir sorundur. Hamile bir kimsenin gebelik bitene kadar bu krampalar ile başa çıkma yöntemini öğrenmesi daha az sorun ile gebeliği tamamlamasına yardımcı olacaktır. Hemen her gebenin sorduğu “Hamilelikte bacak krampı normal mi?” sorusuna uzmanların verdiği yanıt ise normal olduğudur.
Özellikle gece ortaya çıkan sancılı kasılmalar ve kramplar genellikle hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde (üçüncü trimester) meydana gelmekte olup uykuyu bölecek kadar şiddetli olabilirler. Bununla ilgili kesin bulgular olmasa da uzmanların hamilelikte kramp ağrılarının sebebi olarak bebeğin bacak damarlarına baskı yapması sonucu kanın bacak damalarında yavaş dönmesi ve kan damarlarının sıkışmasına bağlı olarak krampların yaşandığı görüşüne varmaktadırlar. Hamileliğe bağlı olarak ağırlaşan vücudun taşınmasının zorlaşmasının da etkisi bulunmaktadır. İrileşen göğüsler, gittikçe büyüyen bir karın ve hamileliğe bağlı olarak alınan kiloların bacakların taşıma yükünü arttırması da krampların oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Krampları önlemenin asıl ve en önemli yolu hamilelikte ideal kilo alımı sağlamaktır. Bunun için yapılması gereken en temel şey hamile kalan kişinin var olan kilosunun ideal ise hamilelikte de bu dengeyi korumasıdır. Hamile kalmadan önce fazla kilolara sahip bir kadının hamilelikte bacak krampları yaşaması daha sık görülmekte olup hamilelik düşünen kimselerin bu girişimden önce mutlaka ideal kilolarına inmeleri tavsiye edilmektedir.
Hamilelikte vücutta fazla fosfor bulunması, yetersiz kalsiyum ve magnezyum alımı da kramplar üzerinde oldukça etkili olup mutlaka bir uzman denetiminde gerekli tetkikler yapılarak bu eksiklikler gerek beslenme ile gerek ise takviye edici multivitaminler ile çözülmektedir. Bebeğin anne karnında iken vücudundaki vitaminleri kullanarak büyüme gösterdiğini bilerek hareket etmek gerekmektedir. Bununla birlikte vücutta depo edilmesi az olan kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin azalması durumunda kas gelişimi ve güçlenmesini sağladığı için daha şiddetli kramp ağrılarına sebebiyet verdiği bilinmelidir. Bu noktada gerek bir beslenme ve diyetetik uzmanı gerek ise kadın doğum uzmanının yönlendirmesi ile ortak hareket ederek gebelik süresince kontrollü ve düzenli beslenme ile alınacak fazla kilolardan ve gerekli enzimleri sağlayarak rahat bir hamilelik sürdürülebilir.
Hamilelikte Kramp Nedenleri
Hamilelik başlaması ve bitmesi arasında geçen ortalama 9 aylık bir süreçtir. Bu süreç içerisinde gün be gün büyüyen bebeğe bağlı kilo alımı, vücudun kas sisteminin yeteri kadar güçlendirilmemesi, eksik olan enzim ve vitaminlerin dışardan yeterli miktarda alınmaması ve bebeğin doğum kanalına yaklaşması ile meydana gelen kramplar hemen her gebelikte hamile kadınların sorduğu “Hamilelikte kramp neden olur?” sorusunu cevaplamaktadır.
Anne adaylarının yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiği gibi gebeliğe özel hareketler, gün içerisinde yapılacak hafif yürüyüşler, hamile pilatesi gibi sporlar ile kas sistemi desteklenerek gebelikte krampların hafifletilmesi sağlanmaktadır. Hamilelikte bacak kramplarının önlenmesi için bazı kolay adımlar mevcut olup bu adımları uygulayan gebelerin sıkıntısız bir hamilelik süreci oluşturmaları sağlanmaktadır.
Hamilelikte en önemli kural bebeğin bir su içerisinde yüzdüğünün unutulmamasıdır. Anne vücudunda yeterli su miktarının olmaması amniyon sıvısının da azalmasına sebebiyet vereceği için gün içerisinde yeteri kadar su içilmesi gerekmektedir. Gün içerisinde en az 8 ile 10 bardak arasında su tüketimi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra beslenmenin de etkisi oldukça büyüktür. Bu sebeple gebelikten önce uygulanan beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi önemlidir. Hamilelikte karna kramp girmesi probleminin temel nedenleri bunlardır. Özellikle bol kalsiyum alımı kemik yapısının güçlü kalmasını sağlayarak krampların oluşumunu engelleyecek olup magnezyum açısından da zengin bir diyet oluşturup bu beslenme düzenine 9 ay boyunca sadık kalınması gerekmektedir.
Hamilelikte Kramp Nasıl Geçer?
Krampların oluşum zamanı olmaması ile birlikte genellikle geceleri uyku sırasında görülmektedir. Hamilelikte kramp girdiği zaman soğuk bir zemine basarak bu spazmları hafifletmek bazı durumlarda mümkün olabilmektedir. Gün içerisinde çalışma hayatında olan gebeler için de kendilerine uğraşları arasına dinlenme molaları koyarak ayakların uzatılması bacaklara binen yükün azalmasını sağlayacağı gibi gün içerisinde sürekli ayakta kalmak, uzun süreler oturur pozisyonda olmak bacakların kan dolaşımını etkileyeceği için mutlaka ayakların yüksek bir yere konularak dinlendirilmesi gerekmektedir.
Hamilelikte Bacak Krampları
Özellikle sık sık ayakta kalan kimselerin ayaklarını ara ara esnetmeleri ve destek çorabı kullanmaları hamilelikte krampların sıklığının azalmasına yardımcı olacaktır. Gün içerisinde yapılacak masajlar ve sıcak uygulamalar ile de kramp ağrıları hafifletilebilmektedir. Kramp ağrıları sırasında yürüyüş yapmaya çalışmak her ne kadar zor görünse de ağrıların daha kısa sürede dinmesine yardımcı olacaktır. Öte yandan gün içerisinde de yürüyüşler yapmak kan dolaşımını sağlayacağı için hamilelikte gece krampları önleme noktasında yardımcı olacaktır.
Gebelik ilerledikçe bebeğin doğum kanalına doğru inmesi sebebi ile gebeliğin son haftalarında artan kramplar geçmesi açısından herhangi bir ilaç kullanılamamaktadır. “Hamilelikte kramp nasıl geçer?” dendiği zaman, kesin bir bilgi olmasa da vücudun gerekli enzimlere ve vitaminlere sahip olması, gün içerisinde yeterli dinlenme molaları verilmesi, bacakların kan akışının sağlanması için baştan yüksek bir yere (koltuk kenarı, yastık katları gibi) kaldırılması krampların azalmasına sebep olacaktır.