Bebek

Mekonyum Nedir?

Kadınların hamile kaldığını öğrendikten sonra hekimi ile birlikte doğuracağı tarih hesaplanmaktadır. Gebelerin en sık merak ettiği konulardan birisi de mekonyum nedir sorusudur. Bebeğin doğumdan önce sindirim sisteminin dolu olduğu ve sindirim sisteminin oluşumunu tamamlamasından sonra amniyon sıvısından yutarak ayrıca bağırsak içerisindeki tüycükler gibi şeylerin birleşiminden oluşmaktadır.

Hamilelik sürecinde doğum tarihi geldikten sonra doğumun beklendiği süre içerisinde gebelerin en çok telaşlandığı şey bebeklerinin anne karnında dışkılamalarıdır. Anne karnında yapılmasından korkulan ve bebeğin doğduktan sonra ilk yaptığı kakaya mekonyum denir. Genellikle bebeğin doğumundan sonra koyu yeşil bir renge sahip olan bu dışkı yapışkan bir formdadır. Çoğunluğunu suyun oluşturduğu mekonyumun kalanı bebeğin kendi bağırsak hücreleri ve lanugo tüyleri oluşturmaktadır.

Mekonyum ile Su İlişkisi

Anne karnındaki bebeğin bulunduğu kese içerisindeki amniyon sıvısı kese içerisinde hareket etmesine ve gerektiği durumlarda bu sıvıdan alarak akciğerleri, midesi ve bağırsaklarını açık tutar. Ancak bazı durumlarda mekonyum ile su birbirine karışır. Yapılan araştırmalara göre her 5 bebekten 1 tanesinin dışkısının amniyon sıvısına karıştığı belirlenmiştir. Bu sebeple plasenta içerisindeki amniyon sıvısı yeşilimtırak bir renk alır ve kıvamı olarak sıvıdan sıvı-katı karışım bir kıvama varabilmektedir. Bebeğin anne karnında dışkısını yapma sebebi tam olarak kanıtlanamamış olsa da bu durum ile ilgili üç temel görüş bulunmaktadır.

İlk görüş bebeğin sindirim sisteminin oluşumunu tamamlayarak çalışmaya başlamasıdır. İkinci görüş olarak bebeğin doğum dalgaları sırasında vagal uyarım ile birlikte refleksif olarak bağırsakların hareket etiği bu sebeple de bebeğin dışkıladığıdır. Son olarak ise fetal hipoksi teorik olarak anal sfinkteri durumunda gevşetip ve bağırsak hareketlerini arttırarak bebeğin dışkılamasına neden olabilmektedir.

Mekonyum Aspirasyonu

Bebeklerin anne karnında dışkılaması durumu her beş doğumdan birinde görülmekte olup doğum anında gerçekleşen bu durum herhangi bir tehlike yaratmamaktadır. Ancak mekonyum aspirasyonu yani bebeğin anne karnında dışkısını yapıp bunu yutması durumunda bebeğin zehirlenmesi ve annenin de tehlikeye girmesi durumu söz konusudur. Özellikle günü geçmiş gebelerde ve bebeğin anne karnında sıkıntıda olduğu durumlarda görülmekte olup bebeğin amniyon sıvısı ile bunu aspire etmesi solunum sisteminin tıkanmasına sebep olur. Bu gibi durumlarda gebe acilen sezaryene alınarak bebeğin doğumu gerçekleştirilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu