Bebek

Omfalosel Sendromu Nedir?

Omfalosel Nedir?

Gebeliğin erken dönemlerinde bebek gelişiminin normal bir parçası olarak fetusun yer sıkıntısı sebebi ile kordon içerisine yerleşen bağırsakların uygun yer oluşumundan sonra bağırsaklarının yerine gelmemesi durumuna omfalosel adı verilmektedir.

Omfalosel Ne Zaman Kapanır?

Omfalosel gebeliğin normal seyrinde var olan bir durum olup ilerleyen dönemlerde bebeğin vücudunun içerisine geri dönen iç organlardır. Omfalosel ne zaman kapanır? sorusu oldukça sık sorulan bir soru olup sağlıklı bir gebelik döneminde 14. haftaya kadar bu durumun sürmesi olağandır. En erken teşhisi on dördüncü haftadan sonra konulmakta olabilen bu sendromun amniyon sıvısı içerisinde yüzen bağırsakların görülmesi ile konulmaktadır.

Karın içerisinde organlar ince bir zarla kaplıdır. Göbek kordonu da bu zarın üzerinde bulunmakta olup, bu kesenin içerisinde bağırsakların bir kısmı, karaciğer ve mide yer alır. Zarın ve karın içi organların dışarıda olması sebebi ile bebek sıvı ve ısı kaybederek, enfeksiyon riski artış gösterir. Omfalosel sendromunun görülme sıklığı 2000-3000 doğumda 1’dir. Gebelikte yapılan ultrason muayenesi ile bebekte omfalosel olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

Gebe kalındıktan sonra her ay yapılacak düzenli kontrolleri aksatmamak, güvenilir ultrason cihazları ile ölçümlemeler yapmak omfalosel sendromu erken teşhisi için oldukça önemli olup tanı konduktan sonra mutlaka cerrahi müdahale gerektirmektedir.

Göbek halkasının olduğu yerde yaklaşık 2 ile 10 cm aralığında oluşan karın ön duvarı hasarında etrafı ince bir zar ile çevrili bir biçimde bağırsakları dışarı doğru çıkar. Bu kesenin içerisinde genellikle bağırsaklar olmasına karşın bazı durumlarda mide ve karaciğer de bu kese içerisinde olabilmektedir.

Omfalosel Ameliyatı

Ultrason ile tespit edilebilen bu anomalinin gebeliğin ilerleyen safhalarında düzelmemesi durumunda bebek sezaryen doğum ile alınıp normal doğumda doğum kanalında yaşanabilecek organ kaybı ya da hasarı engellenmek istenir. Daha sonrasında göbek deliğinin açıklığına bakılarak cerrahi bir operasyon gerektirip gerektirmediğine karar verilir. Omfalosel sendromu ile birlikte bazı anomalilerde birlikte yaşanabilmektedir. Bunlardan en sık görüleni ise multisistem anomalileridir. Bunun yanı sıra kardiyovasküler anomaliler, kemik anomalileri, ürolojik anomaliler ve sindirim sistemi anomalileri ile karşılaşmak da mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu