Progesteron Kaç Olursa Hamile Kalınır?
Her şeyden önce değinmemiz gereken konu progesteron hormonunun ne olduğudur.
Progesteron nedir?
Progesteron hormonu memelilerde adet döngüsü, hamilelik ve embriyogenezde rol alan yirmi bir karbonlu bir steroit hormondur. Progesteron, progestojen adlı bir hormonlar grubuna üyedir. Ana görevi oluşacak gebelik için kadın bireylerin rahmini hazı hale getirmek ve hamile kalma olayı gerçekleşmişse hamilelik sürecinin sürdürülebilir olmasını sağlar. Progesteron, böbreküstü bezinden ve plasentadan salgılanan bir hormondur. Kandaki protein miktarına göre dengeli oran sağlar. Dişilik hormonu olarak da bilinen östrojen hormonuyla beraber çalışırlar. Bu şekilde döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesi ve tutunmasına yardımcı olur. Progesteron hormonunun bir diğer özelliği ise düşük olasılıklarını ortadan kaldırmak için çalışmasıdır. Düşükleri engeller. Anne adayının karnındaki bebeğin eşi (göbek bağı bölge dokusu) oluşunca gebelik boyunca salgılanan progesteron hormonunun salgılanma oranı düşer.
Gelelim progesteron kaç olursa hamile kalınır sorusunun cevabına… Hamilelik için gerekli progesteron oranı gebeliğin ilk üç aylık döneminde yani döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalıştığı dönemde ilk fazda 11.2 – 90 ng/mL arasında olması gerekmektedir. İlerleyen süreçlerde ikinci faz yani üç-altı aylık dönemde olan gebelerde 25.6 – 89.4 ng/mL arasında olması makul görülmektedir. Hamileliğin son fazı olan altı-dokuz ay arası dönemde ise progesteron hormonu 48.4 – 42.5 ng/mL arasında olmalıdır. Progesteron düşüklüğü anne adaylarının düşük yapmasına yol açmaktadır.
Progesteron testi ile hamilelik anlaşılır mı?
Progesteron seviyeleri veya yüksek progesteron sonuçları hormon testi tek başına gebeliği teşhis edemez ama şüphe duymanız adına gerekçe olabilir. Bu hormon seviyesi gebeliğin 36-38’inci haftaları arasında yükselme gösterip daha sonrasında azaldığı için gebeliğin varlığı ya da yokluğu progesteron testi ile anlaşılmamaktadır.
Peki ya progesteron testi sonucunda anlaşılabilecek ve teşhis edilebilecek durumlar nelerdir?
- Doğurganlık özelliğinin olmayışının (kısırlık) sebeplerini ortaya çıkarmak için regl dönemi süresince ölçümler yapılabilir.
- Yüksek riskli hamileliklerin seyri veya başarısız hamileliğin tespitinde kullanılır.
- Plasenta ve fetüsün sağlıklı olup olmamasının anlaşılması için kullanılmaktadır.
- Erken meydana gelmiş gebeliklerde aşılama ile progesteron desteği verilen vücutlarda progesteron hormonu düzeyinin ölçümünde kullanılmaktadır.
Progesteron hormonu yüksekliği tehlikeli midir?
Yüksek progesteron değerleri yumurtlamanın bir göstergesidir. Hamilelik için dışarıdan bir progesteron desteği alınmadığı takdirde olması gerekenden daha yüksek çıkan progesteron seviyeleri önemli bir hastalık sinyali anlamına gelebilir. Fakat tek başına progesteron yüksekliği çok büyük bir problem olarak görülmemektedir. Buna rağmen gebelik dışı yüksek progesteron meme kanseri oluşumu ile de ilişkilendirilmektedir. Bütün bu sebepler haricinde birtakım yumurtalık kistleri, progesteron hormonunun adrenal bezler tarafından aşırı üretilmesi anlamlarına da gelmektedir.
Progesteron hormonu düşüklüğü tehlikeli midir?
Normal bireylerin gebelik dışında progesteron hormonları düşük seviyelerde bulunur ve sağlıklı olan durum budur. Anormal bir şekilde progesteron düşüklüğü yumurtalıklarda herhangi bir hastalığın ve sorunun belirtisi olarak gösterilmektedir. Özellikle aşırı adet görme ve düzensiz adet dönemi progesteron seviyesinin incelenmesi açısından önemli sebeplerdir.