Serklaj
Servikal Serklaj Nedir?
Serklaj; kelime anlamı olarak dişi bireylerin serviks ya da rahim olarak adlandırılan bölgesine dikiş atılması işlemidir. Serviks (rahim ağzı) ana rahminin vücut dışı linki olup vajinaya bağlanan alt noktadır. Rahim ağzı ileri aylardaki bir gebeliği taşıyamaz hale gelir ve gebelik sancıları başlamadan açılmaya, genişlemeye başlarsa servikal yetmezlik meydana gelir.
Serklaj yani rahim ağzına dikiş atılması meselesinin oluşma nedeni servikal yetmezliktir. Serviks biyolojik düzende yoğun oranda fibröz konnektif doku ve daha az oranda da düz kaslardan oluşmuştur. Fibröz konnektif dokular sebebiyle kontraktil stimülasyonlara karşı tepkisizdir. Servikal yetmezliğin temel oluşum nedeni künt travmalar veyahut serviks yaralanmalarıdır. Bu yaralanmalar hayati tehdidi olmayan hafif bağ doku veya destek doku yaraları olabilir; servikal vertebrada gerçekleşen birtakım nörolojik yaralar da olabilir. Bu sebeple servikal yetmezlik gebelik kaybı olarak da tanımlanabilmektedir. Servikal yetmezlik teşhisi; hamile bireyin 18-22. Haftaları arasında sebepsiz bir şekilde hamileliğin sonlanmasıyla konulur. Gebenin suyu gelir ve bebek kendiliğinden rahmin dış kısmına atılır.
Teşhis konulurken çeşitli ağrı yanma ve yer yer kramplar varsa, servikal yetmezlik teşhisinin konulmasını kolaylaştırır. Servikal yetmezliğin tedavi yöntemi ise serklajdır. Tıp literatüründe cerglage olarak adlandırılır.
Gebelik kaybının önlenmesi adına rahim ağzını hamileliğin son evresine kadar kapalı tutmak amaçlanır. İşlem vajinal ultrasonik muayenenin yapılması ile başlar. Muayene sona erdikten sonra teşhis evresine geçilir ve bireyin bulguları incelenir. Bulgular sonucu servikal yetmezliğe işaret ediyorsa tanı konmuş olur. Tedavi aşaması için serklaja karar verilir. Serklaj için rahim ağzı çepeçevre dikişlenir, bu şekilde rahim ağız kısmı dış dünyaya açılacak tarafta bağlanmış olur. Dikişin çepeçevre olmasıyla iç kısımda serviks kese ağzının bağlanması ile torba gibi büzülmüş olur.
Serklajın Yapılması Gereken Durumlar
Serklajın yapılması gereken durumlar; önceki gebeliğinde düşük yapan bireyler, doğum başlamadığı ve doğum zamanı gelmediği halde vajinal muayenede açılma veya gereğinden fazla açılma görülmesi durumunda, hamile bireyin travma öyküsünün bulunması durumlarıdır. Rahmin iç duvarında halihazırda anlık kanama varsa, su torbası patlamışsa, gebelikte fetal anomali varsa, fetüs artık cansız bir haldeyse serklaj oldukça tehlikelidir.
Serklajın Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Servikal serklaj sonrasında biraz yatak istirahati almak ve bir süre cinsel birliktelikten kaçınmak önemlidir. Yine de uzman hekiminizin tavsiyeleri ve önerileri çok daha önemlidir.