Torch Testi Nedir?
Torch testi gebelikte annenin yaşamış olduğu enfeksiyonların bebeğe sirayet etmesi durumunda bebeğin herhangi bir sakatlık yaşamasına sebebiyet verecek mikropların tespiti için yapılmaktadır. Torch testi annenin herhangi bir enfeksiyon geçirdiğinin farkına varılması durumunda yaşanan bazı sendromların isimlerinin baş harflerinden oluşan bir testtir.
Gebe olmayan kadınların da yaşadığı ancak ilaç tedavisi ile son bulan bu mikrobiyobik enfeksiyonların gebe iken kullanılamayan ilaçlar sebebi ile iyileştirilememesi ve patojenlerin anne veya plasentadan geçerek bebeği enfekte etmesi gebeliğin tüm seyrini değiştirebilmektedir. Torch testi nedir? Hemen her kadının merak ettiği konulardan biri olan torch testi Toksoplazmozis, Rubella, Cytomegalovirüs(sitomegalovirüs) ve Herpes simpleks virüslerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Torch Test Neden Yapılır?
Pek çok enfeksiyon türü olmakla birlikte torch testi insan vücudunda gebelik olsun ya da olmasın oluşum sağlayabilecek olan bazı mikropların tespit edilmesi için kullanılmaktadır. Gebe olmayan kadınlar için antibiyotik ve ilaç tedavisi ile geçebilmesine rağmen hamilelikte bu ve benzeri ilaçların kullanımı tehlikeli olacağı için önerilmemektedir. Pek çok farklı etmenden anne adayına bulaşabilen bu virüslerin tespiti için bu test yapılmaktadır.
Torch Test Ne Zaman Yapılmalıdır?
Enfeksiyon hastalıklarına maruz kalındığı takdirde yapılması mutlak olan bu test aynı zamanda gebe iken hastalanan kadınlarda fetusun bu mikroplardan etkilenip etkilenmediğini anlamak ya da doğum sonrasında enfeksiyon sebebi ile konjenital anomali ile dünyaya gelir ise yapılması gerekir.
Torch Testi Nasıl Yapılır?
En sık sorulan sorulardan bir tanesi de budur. Test annenin kolundaki toplardamardan ya da bebeğin topuğundan kan numunesi alınarak yapılmalıdır. Genellikle az pişmiş etlerde meydana gelen mikrobik oluşumların vücuda alınması ile meydana gelen enfeksiyonlar, kedi dışkısı yolu ile de bulaşmaktadır. Bu sebeple gebe hanımların etleri mutlaka iyi pişmiş tercih etmeleri, toprak ile ilgilendiklerinde kedi dışkısı karışmış olabileceğinden mutlak surette ellerin iyice yıkanması gerekmektedir. Öte yandan herhangi bir enfeksiyon yaşamış gebe olmayan kadınların ilaç tedavisi görmesi durumunda altı ay hamile kalması önerilmemekte olup gebe kadınların bebek doğumu sırasında herhangi bir sorun yaşamaması adına bu testi yapması gerekmektedir.